2013. szeptember 18., szerda

Ámmáci és Pápápác

Újabb szókincs-gyarapodási hullámot tapasztalhatunk mostanában nálad, ami nagyon izgalmas és élvezetes számunkra. Egyszerűen nem tudok betelni azzal a csodával, ahogy az anyanyelv - és hellyel-közzel már egy második nyelv - napról napra egyre több hajtásával színezi ki mindennapjainkat. Hogy olyan szavakat formálsz meg, amiket nem is tanítottunk kifejezetten, vagy a kis kezdetleges mondataid, vagy a lemásolt sóhajaid és sopánkodásaid, jaj, annyira imádom ezeket! Elkezdtél becézgetni is. Van ugye apuci meg mamuci, és amit most kezdtél el néhány napja mondogatni, az te magad vagy: Ámmáci. Kár, hogy a magyar nyelvben nem tudjuk a rövid és hosszú "á"-t megkülönböztetni, így csak ebben a formában tudom megörökíteni, pontosabb kivitelezését reményeim szerint sikerül majd hangfelvétellel is rögzíteni, mindenesetre tündéri, ahogy mondod, ha éppen rólad van szó vagy hevesen követeled, hogy te magad csinálhasd az adott műveletet.

Kedvenc mesefigurád pillanatnyilag Pápápác vagyis Postman Pat és a cicája. Emlékszem, úgy 15 éve, mikor Angliában voltam, Roryval kitaláltuk, hogy úgy a legviccesebb énekelni a zenéjét, ha vég nélkül csak a Postman Pat, Postman Pat, Postman Pat részt énekeljük. Ezzel nagyon hatásosan lehetett cukkolni a nagyobb testvéreket, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy a karma ilyen téren is visszaüt: büntetésből most minden lefekvéskor ezt kell énekelnem. Na jó, nem is akkora büntetés, mert így legalább rendesen megtanultam az egész nótát... és még egész jól bírom! Pápápácnak hívod ennek megfelelően a magyar postás bácsikat is, és hangosan kiáltod az utcán a varázsszót, ha meglátsz egy zöld (nem is mindig postás) furgont vagy postás Józsi bácsit a biciklijén. 

Egy másik kedvelt időtöltésed, hogy Jeep-eket nézel videón, ahogy a leglehetetlenebb terepeken, sziklákon, vízmosásokban másznak és evickélnek keresztül, amit nagy "fúúú"-kkal meg "ajjaj...ajjaj"-okkal kommentálsz. Meg persze ott vannak még a markolók, traktorok, buszok, motorok is, hogy változatosabb legyen a programkínálat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése