2017. november 15., szerda

Anya-agy

Nemrég olvastam, hogy az anyák agya attól fogva, hogy anyává válnak, módosul. A lényege az, hogy olyan szerkezeti átalakulások mennek végbe a szürke- és fehérállományban, amelyek elősegítik az éberebb figyelést, gondoskodást, a gyermek szükségleteinek prompt felismerését. Ennek egyik hátulütője lehet például az a helyzet, mikor az Akadémián elmegyek pisilni és azon kapom magam, hogy mindezt nyitott ajtónál teszem. Merthogy az átalakult agyszerkezetem szerint biztos van a közelemben egy gyámoltalan gyermek, akire figyelni kell. Szerencsére eddig mindig azelőtt észbe kaptam, hogy bárki bejött volna.  

Az ember nem tud mindig ilyen intenzitással figyelni, már csak azért sem, mert időközben lesz még egy vagy több gyereke, akikre még figyel. De szerencsére az okos gyerek megtanul a szülő helyett is figyelni. Már nem emlékszem, pontosan mikor történt, talán tavasszal, hogy megnéztük, hogy halad az építkezés a Makk utcában, mikor hazafelé sétálva te előre mentél a bicajjal és bevártál minket a Belényes utcánál, mellettem jött Réka futóbicajjal. Épp a kereszteződéshez ért egy fehér furgon, mikor te is odaértél. Azt hiszem, épp roma diákokat költöztettek be a református kollégiumból roma kollégiummá kinevezett épületbe. Te visszajöttél hozzánk és teljes higgadtsággal és dermesztő természetességgel elmesélted, hogy a bácsi azt mondta: "Beszállsz a furgonomba?", de nem szálltál be, hanem gyorsan jöttél szólni nekünk. Elmondtad, hogy volt benne még két néni és amúgy Toyota volt. A mostani eszemmel nem is értem, miért nem kérdeztem minderre rá, mikor odaértünk hozzájuk. Valószínűleg csak viccelt a bácsi, esetleg tesztelni akart téged, mivel nem tűztek gyorsan el, hanem ott pakolásztak, tehát nem feltételezhetünk rossz szándékot, de ezt akkor is borzasztó volt hallani, miközben hatalmas büszkeség töltött el, hogy ilyen okos és életrevaló fiam van!      

Holnap megnézek nyílt órákat a kiszemelt iskolában. Nem foglak versenyistállóba hurcibálni titeket. Vékás alelnök bácsi is maximálisan egyetértett tegnap velem, mikor erről beszélgettünk. Ő egy olyan iskolába járt, ahol 4 évfolyamot egyetlen tanító tanított egyszerre, és ha elfáradt, kiengedte őket az udvarra játszani. "És itt vagyok." - tette hozzá Vékás alelnök bácsi, körülnézve az Akadémia Palotájának egyik impozáns termében. Amúgy múlt hétvégén avatták díszdoktorrá a Heidelbergi Egyetemen. Ehhez nem is kívánok többet hozzáfűzni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése